ARCANUM-menetelmä

Naprapaatti Annika Tähtinen kehitti -92 fysikaalisen menetelmän koirille ja hevosille naprapaatin näkökulmasta. Se sisälsi mm. opintoja eläinten anatomian, fysiologian, sekä biomekaniikan ymmärtämisen tärkeydestä. Eläintä hoidettaessa on ensisijaisen tärkeää kyetä lukemaan eläimen kipukäytöstä, ja ymmärtää eläimen lajikohtaista käyttäytymistä, etologiaa.

”Omien intuitiivisten kokemusten ja englantilaisen eläinfysioterapeutti Mary Bromileyn teorioiden pohjalta loin naprapaatin näkökulmasta hoitoratkaisut koirien ja hevosten TULES -ongelmiin ja näin syntyi ARCANUM-menetelmä. Olen 90-luvun alusta lähtien ollut yksi eläinfysioterapian hoitomuotojen uranuurtajia Suomessa. Lisäksi koulutan Suomessa naprapaatteja, joilla on koiratuntemusta, hoitamaan TULES- vaivoja naprapaatin menetelmin. Hoito on lempeää, mutta määrätietoista. Nivel- ja lihasongelmat ovat suurin hoidettava ryhmä. Lisäksi erilaiset selkäongelmat ovat yleisiä, kuten fasettilukot ja artroottiset muutokset selkärangassa. Koiralle valitaan hoitotekniikka aina yksilöllisesti oireiden perusteella. Esimerkiksi mobilisointi, manipulaatio, sekä kivun ja arpikudosten hoidossa laserhoito.” Annika kertoo.

ARCANUM (latinaa = salainen aine) syntyi siitä ajatuksesta että ihminen on eläintä viisaampi, siinä mielessä että se voi kohdistaa apunsa käden kautta eläimeen, siihen kipukohtaan, jossa mahdollista ongelmaa on. Tässä käytetään paitsi ihmisen omia ominaisuuksia esim. normaali hengittäminen sekä käden kautta joko viestinviejänä tai vastaanottajana.

ARCANUM-menetelmän toteutus tapahtuu käytännössä seuraavasti:

  • Käden paine on ns. viestin viejänä, tässä käytetään eri painekontakteja.
  • Käsi voi myös olla vastaanottava, tarkoittaen että se miten vahvasti eläin reagoi eri paineen kosketukseen käden kautta.
  • Tämä kaikki rekisteröidään, sen jälkeen laaditaan hoito ohjelma kunkin yksilöllisen vaivan mukaan.
  • Hoito ohjelmat on tarkoin laadittu hevoselle sekä koiralle.
  • ARCANUM-menetelmässä käytettävä ns. kontakti-otetta joka sitten ylläpidetään koko hoidon ajan.
  • Kontakti ARCANUM-menetelmässä hevoseen ja koiraan ovat erilaiset. Siitä syystä että ne ovat erilaisia eläimiä. Koira on saalistaja ja hevonen pakoon menevä eläin.
  • Vuosien kokemukset, omat intuitiiviset oivallukset, ovat ARCANUM-menetelmän pohjalla.