Hevosfysio

Hoitoja hevosille

V__94AE

  • Apua erilaisiin lihas-, jänne- ja nivelongelmiin.
  • Tuloksellisiin hoitotavoitteisiin käytetään manuaalista terapiaa johon hoito-otteet valitaan aina yksilöllisesti sekä laserhoito kipuun ja turvotukseen sekä arpikudoshoitoon.
  • Myös homeopatiaa käytetään täydentävänä hoitona erilaisissa ongelmissa kuten iho-, vatsa-, stressi-oireet sekä liikuntaelinongelmat.
  • Hoidot valitaan aina yksilön ongelman mukaan.

Lihashuolto

Hevosen fyysistä tilaa tulisi hoitaa, vähintään yhtä hyvin kuin omaa hyvinvointiasikin. Lihashuoltoon kuuluu ensisijaisesti hieronta, jonka voi tehdä itse tai vaihtoehtoisesti viedä eläin ammattilaisen hoitoon.

Hieronnan hyödyt: Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin maitohapon ja muiden kuona-aineiden poistuminen lihaksista nopeutuu. Kuona-aineiden poistuminen ja lihasten rentoutuminen lievittävät kipua. Hieronta parantaa myös vastustuskykyä, lihastasapainoa ja hapenottokykyä. Hieronnan tulisi koostua perushieronnasta: hieronta lepokaudella, hieronta valmennuskaudella ja hieronta kilpakaudella.

Esimerkkitapaus hevonen
10 vuotias ruuna, jolla kilpailtu kouluratsastuksessa, alkoi äkillisesti ontumaan toista etujalkaansa. Ontuminen oli ns epämääräistä ontumista, joka esiintyi vain ravissa. Eläinlääkäri oli tutkinut, taivuttanut ja kuvannut kaikki jalat. Mitään selvää syytä ontumiseen ei löytynyt. Hevonen oli kuitenkin reagoinut taivutuskokeeseen, jonka perusteella eläinlääkäri määräsi kipulääkityksen ja 2 viikkoa lepoa. Kului vuosi eikä hevonen vieläkään ollut kunnossa. Omistaja oli huolissaan ja turhautunut. Hevosta käytettiin vielä neljällä muulla eläinlääkärillä, joilla kaikilla oli eri mielipide vaivasta. Ontumista ei saatu loppumaan.

Sitten omistaja pyysi naprapaatin paikalle, joka on perehtynyt hevosen tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen ja hoitamiseen fysikaalisin menetelmin. Naprapaatti selvitti, että yhden nivelen liikeradassa oli ongelmia, jotka aiheuttivat kyseiselle raajalle vääränlaisen liikehdinnän ravin aikana. Niveltä hoidettiin mobilisoimalla nivelen rakenne. Laserilla hoidettiin lisäksi pehmytkudoksissa olevia ongelmia ja hoitojen ansiosta hevosen raajan liikeradat palautuivat täysin, eikä epämääräistä ontumista enää esiintynyt. Hoitokertoja tuli kolme ja kotiohjeeksi juoksutusta kapsongin avulla, jotta kireät selkälihakset ja takajalkojen työntävä liike saadaan toimimaan. Tällainen juoksutus on turvallista ja tuloksellista, se tavallaan ohjaa hevosta työskentelemään tasaisesti molemmilla selkälihaksilla.

Täytyy vielä todeta, että laserin antaminen vaatii, ei vain teknistä osaamista vaan myös anatomisen rakenteen ja fysiologian ymmärtämisen, johtuen hoidon aikana tapahtuvasta vasteesta.

hevonen