Eläimille

Hoitoja koirille ja hevosille

  • Apua erilaisiin lihas- ja nivelongelmiin (niska ja lonkka).
  • Tuloksellisiin hoitotavoitteisiin käytetään elektro, laser, mikrovirta ja manuaalista terapiaa.
  • Myös homeopatiaa käytetään erilaisissa ongelmissa kuten iho-oireet.
  • Hoidot valitaan ongelman mukaan. Ne voivat olla yksi tai yhdistettynä:

V__1904V__94AE

Lihashuolto

Koiran  tai hevosen fyysistä tilaa tulisi hoitaa, vähintään yhtä hyvin kuin omaa hyvinvointiasikin. Lihashuoltoon kuuluu ensisijaisesti hieronta, jonka voi tehdä itse tai vaihtoehtoisesti viedä eläin ammattilaisen hoitoon.

Hieronnan hyödyt: Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin maitohapon ja muiden kuona-aineiden poistuminen lihaksista nopeutuu. Kuona-aineiden poistuminen ja lihasten rentoutuminen lievittävät kipua. Hieronta parantaa myös vastustuskykyä, lihastasapainoa ja hapenottokykyä. Hieronnan tulisi koostua perushieronnasta: hieronta lepokaudella, hieronta valmennuskaudella ja hieronta kilpakaudella.

Perushieronta: Ennaltaehkäisevänä hoitona ennen kilpailukautta tai kovaa rasitusta. Se on hyvä apu lihasrevähtymiin, jännevammojen, nivelnyrjähdysten ja vanhojen vammojen hoidoissa sekä leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa.

Hieronta lepokaudella: Lepokaudella tarkoitan lähinnä mahdollsisuutta ”ladata” aistejaan. Rauhallista ja turvallista yhdessäoloa. Pitkät leppoisat kävelylenkit luonnossa ja muu mukava puuhastelu kuuluvat lepokauteen.

Hieronta valmennuskaudella: Tuloksiin ei päästä pelkästään lihasmassan ja lisäruokien avulla. Liikkumisella on suuri merkitys: se pitää ja ylläpitää nivelten liikkuvuutta. Hyvin toimivat nivelet ovat tärkeitä lihasten joustavuudelle.

Hieronta kilpakaudella: Suoritukseen juuri valmistautuvaa eläintä ei kannata hieroa, koska hieronta rauhoittaa ja saattaa veltostua. Suorituksen aikana lihaksiin on syystä tai toisesta mahdollisesti jäänyt maitohappoa ja muita kuona aineita jotka voivat hidastaa lihasten normaalia palautumista. Siksi on hyvä muistaa että heti suorituksen jälkeen ei ole hyvä hieroa. Kehon pitää antaa palautua itsekseen .Oman eläimen tunteminen on tässä hyväksi .Palauttava hieronta on kevyttä ja lyhytkestoista.

Annika Tähtinen on koulutukseltaan naprapaatti D.N. , valmistunut -81 ja harjoittanut ammattiaan siitä lähtien. Annika on harjoittanut  ja kouluttanut  myös eläinfysioterapiaa vuodesta 1994. Hän on kehittänyt lisää eläinfysioterapiassa tarvittavia katsantokantoja ja hoitomenetelmiä erilaisissa lihas-,nivel,-ja nikamaongelmissa. Annika on myös Dipl. homeopaatti niin ihmisille kuin eläimillekin.

Esimerkkitapaus
Kaksivuotias saksanpaimenkoira ontui toista takajalkaa, ja piti häntäänsä vinossa. Liikkuminen oli hankalaa. Koiraa oli käytetty eläinlääkärissä ja sen selkä kuvattu. Kuvista näkyi että lantion asento oli vino ja toisessa SI-nivelessä enemmän nivelväliä kuin toisessa. Lisäksi oikean takajalan reflexit olivat huonot. Koiralle määrättiin kymmenen päivän kipulääkitys, joka ei kuitenkaan poistannut vaivaa.

Omistaja otti yhteyttä naprapaattiin, joka tutkittuaan koiran totesi, että koiran SI-nivel oli subluksoitunut (vino asento). Hoidoksi tuli Si-nivelen manipulaatio ja jännittyneisiin lihaksiin laserhoitoa. Koiran oireet hävisivät yhden hoitokerran jälkeen. Koira kävi vielä myöhemmin Arcanum- hierojalla jalkojen ja selkälihasten kireyden takia, jonka kramppitila SI-nivelessä oli aiheuttanut.

zorro

”Zorro” Cheery-Jacks Feal The Spirit (s.2008). Muotovalio SM 2012.
Kasvattaja Laura Frisk, Espoo. Upea Jackrussellinterrieri, sopiva koirajalostukseen.
Omistaja Anna-Kaisa Tuunainen (ak.tuunainen(at)hotmail.com.

 

Hoitoja hevosille

  • Erilaiset tuki- ja liikuntaelin ongelmat.
  • Myös homeopatiaa.

hevonen

Esimerkkitapaus
10 vuotias ruuna, jolla kilpailtu kouluratsastuksessa, alkoi äkillisesti ontumaan toista etujalkaansa. Ontuminen oli ns epämääräistä ontumista, joka esiintyi vain ravissa. Eläinlääkäri oli tutkinut, taivuttanut ja kuvannut kaikki jalat. Mitään selvää syytä ontumiseen ei löytynyt. Hevonen oli kuitenkin reagoinut taivutuskokeeseen, jonka perusteella eläinlääkäri määräsi kipulääkityksen ja 2 viikkoa lepoa. Kului vuosi eikä hevonen vieläkään ollut kunnossa. Omistaja oli huolissaan ja turhautunut. Hevosta käytettiin vielä neljällä muulla eläinlääkärillä, joilla kaikilla oli eri mielipide vaivasta. Ontumista ei saatu loppumaan.

Sitten omistaja pyysi naprapaatin paikalle, joka on perehtynyt hevosen tuki- ja liikuntaelimistön tutkimiseen ja hoitamiseen fysikaalisin menetelmin. Naprapaatti selvitti, että yhden nivelen liikeradassa oli ongelmia, jotka aiheuttivat kyseiselle raajalle vääränlaisen liikehdinnän ravin aikana. Niveltä hoidettiin mobilisoimalla nivelen rakenne. Laserilla hoidettiin lisäksi pehmytkudoksissa olevia ongelmia ja hoitojen ansiosta hevosen raajan liikeradat palautuivat täysin, eikä epämääräistä ontumista enää esiintynyt. Hoitokertoja tuli kolme ja kotiohjeeksi juoksutusta kapsongin avulla, jotta kireät selkälihakset ja takajalkojen työntävä liike saadaan toimimaan. Tällainen juoksutus on turvallista ja tuloksellista, se tavallaan ohjaa hevosta työskentelemään tasaisesti molemmilla selkälihaksilla.

Täytyy vielä todeta, että laserin antaminen vaatii, ei vain teknistä osaamista, vaan myös anatomisen rakenteen ja fysiologian ymmärtämisen, johtuen hoidon aikana tapahtuvasta vasteesta.

Comments are closed.