Naprapatia hoitaa ja ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä niistä aiheutuvia toimintahäiriöitä.
Aluksi kartoitetaan oireet ja niistä johtuvat tuntemukset. Tämän jälkeen suoritetaan testejä, joilla varmistetaan oikea diagnoosi ja tehdään sopiva hoitosuunnitelma.
Hoitovalinnat: Diadynaaminen sähköhoito, laserhoito ja manuaalinen hoito. Hoitotekniikat valitaan aina riippuen vaivan laadusta. Diadynaaminen sähköhoito hoito sopii esimierkiksi isikiaksen tai ärtyneen nivelpussiin (bursiitti) hoitoon. Laserhoitoa käytetään muun muassa kipuun, turvotukseen tai arpikudosten pehmentämiseen. Manuaalinen hoito auttaa rangan virheasentojen ja liikehäiriöiden korjaamisessa. Näin kivut helpottuvat ja selän toimintakyky palautuu.
Milloin naprapaatille?
Esimerkkitapaus 1:
38 vuotias nainen, päätetyöntekijä, jolla on ollut niska/hartiakipuja vuosia. Kivut alkavat yleensä pienellä päänsäryllä sitten jännittyvät hartiat koko niska tuntuu kireälle ja puutuneelle. Nainen on ollut erilaisissa kuntoutuksissa, joka kyllä lievittää mutta vaivat palaavat tasaisin välein. Hän syö kipuun Buranaa, joka lievittää kipua. Mutta vuosien saatossa on joutunut ottamaan myös nukahtamislääkkettä koska eivoi nukahtaa kivun takia. Nyt on vatsa ruvennut reistailemaan ja siihen lääkäri on määrännyt vatsalääkettä.
Työterveyslääkäri oli ohjannut naisen naprapaatille, tutkittuaan potilaan tilanteen, testannut lihakset ja nivelten toiminnat. Tuloksena 5 viiden mielyttävän hoitokerran jälkeen; päänsärky ja lihasten kireys hartioilta katosi. Ylläpitohoitona hän sai muutaman kotiohjeen. Suosittelin että työpisteen ergonomia vielä tutkittaisiin.
Esimerkkitapaus 2:
52 vuotias mies jolla iskaisoireita ollut jo vuosia. Hänen selkänsä on kuvattu eikä mitään sanottavaa löytynyt. Pahin oire oli yleensä pitkän istumisen jälkeen liikkeelle lähtö se oli jäykkää, ajoittain säteli oikeaan jalkaankin.
Naprapaatti tutki lihasten ja nivelten sekä reflexien toiminnat. Naprapaatti kartoitti tilanteen, totesi että lannerangassa oli ryhtivirhe joka korjautuisi parilla hoitokerralla sekä päivittäisellä jumppaliikkeellä.
Esimerkkitapaus 3:
15 vuotias poika jolla nivuskipuja. Poika pelaa jalkapalloa 6 x viikossa,hän kertoo että joukkueessa venytykset jokainen hoitaa itse. Tutkittuaan tilanteen, naprapaatti toteaa että lonkan koukistajat ovat niin kireät ettei poika saa esim sukkia jalkaan muuta kuin istuen.
Hoidoksi tuli lannerangan mobilisointi, selkälihasten ja reisilihasten venytys. Kotiohjeeksi koukistajien venytystä. Nivuskivut häipyivät ja pojan potkuliikerata parani ja hän oli tyytyväinen.
VINKKI: Lue lisää Voi Hyvin -lehden juttu Jumittaako?