Esimerkkitapaus 1:
38 vuotias nainen, päätetyöntekijä, jolla on ollut niska/hartiakipuja vuosia. Kivut alkavat yleensä pienellä päänsäryllä sitten jännittyvät hartiat koko niska tuntuu kireälle ja puutuneelle. Nainen on ollut erilaisissa kuntoutuksissa, joka kyllä lievittää mutta vaivat palaavat tasaisin välein. Hän syö kipuun Buranaa, joka lievittää kipua. Mutta vuosien saatossa on joutunut ottamaan myös nukahtamislääkkettä koska eivoi nukahtaa kivun takia. Nyt on vatsa ruvennut reistailemaan ja siihen lääkäri on määrännyt vatsalääkettä.
Työterveyslääkäri oli ohjannut naisen naprapaatille, tutkittuaan potilaan tilanteen, testannut lihakset ja nivelten toiminnat. Tuloksena 5 viiden mielyttävän hoitokerran jälkeen; päänsärky ja lihasten kireys hartioilta katosi. Ylläpitohoitona hän sai muutaman kotiohjeen. Suosittelin että työpisteen ergonomia vielä tutkittaisiin.
Esimerkkitapaus 2:
52 vuotias mies jolla iskiasoireita ollut jo vuosia. Hänen selkänsä on kuvattu eikä mitään sanottavaa löytynyt. Pahin oire oli yleensä pitkän istumisen jälkeen liikkeelle lähtö se oli jäykkää, ajoittain säteli oikeaan jalkaankin.
Naprapaatti tutki lihasten ja nivelten sekä reflexien toiminnat. Naprapaatti kartoitti tilanteen, totesi että lannerangassa oli ryhtivirhe joka korjautuisi parilla hoitokerralla sekä päivittäisellä jumppaliikkeellä.
Esimerkkitapaus 3:
15 vuotias poika jolla nivuskipuja. Poika pelaa jalkapalloa 6 x viikossa,hän kertoo että joukkueessa venytykset jokainen hoitaa itse. Tutkittuaan tilanteen, naprapaatti toteaa että lonkan koukistajat ovat niin kireät ettei poika saa esim sukkia jalkaan muuta kuin istuen.
Hoidoksi tuli lannerangan mobilisointi, selkälihasten ja reisilihasten venytys. Kotiohjeeksi koukistajien venytystä. Nivuskivut häipyivät ja pojan potkuliikerata parani ja hän oli tyytyväinen.
Esimerkkitapaus 4:
52 vuotias nainen hakeutui toistuvien niska kipujen takia hoitooni. Ensin kyseltiin mahdolliset taustatekijät, kävi ilmi että muuten terve ihminen, työasento huono istui tiiviisti työpisteessään tietokoneen edessä, hän piti pieniä taukoja. Illalla niska yleensä alkoi jomottaa kivun tunnetta, makuulla asento ilman tyynyä helpotti kivun tunnetta. Siinä makuasennossa hänellä oli usein puhelin kädessä ja somessa selailua. Välillä oli etusormi puutunut ja nukkuessa saattoi herätä koko oikea käsi oli puutunut.
Naprapaatti teki liiketestit niin niskaan kuin olkavarsiin, lihastestit niskaan käsiin ja sormiin. Niskan liikkuvuus sivusuunnissa oli rajoittunut, käsien nostaminen ylös suoraksi oli jäykkää, rintarangan asento hieman kyfoottinen (pyöreä/huonoryhti). Eli todella huonot liikeradat johtuen jäykkien nivelten liikeradoista. Lihasten voima huono. Hoidoksi tuli niska hartiaseudun lihasten venytystä, olkavarren nivelten mobilisointia ja kipukohtiin laserhoitoa. Hoidon jälkeen oli kevyempi ja kivuttomampi olo. Kotiohjeeksi hän sai liikeharjoitteita joista hän motivoitui. Hoitokertoja suosittelin vielä 2 kertaa koska kipu ja jäykkyys oli ollut noin 3 kk.